A Magazin kategória cikkei

Egy apró homokszemtől az ékszerig

Rengeteg ékszert láthattunk már élőben valakinek a nyakában, akár csak kirakatokban vagy filmekben. Tudjuk, hogy a drágaköveken és nemesfémeken kívül igen kedvelt alkotóelem a gyöngy. Érdemes azonban kicsit jobban is megismerni ezt az ékszert.

A gyöngyöket főleg nyakláncoknál és karkötőknél használják fel

Főleg nyakláncok és karkötők készítéséhez szokták felhasználni. Az eredeti gyöngyöket kagylók készítik és ugyanabból az anyagból áll, mint a házuk. Alapvetően a kagylónak azért van háza, hogy megvédje a külső ingerektől, ha viszont például egy apró homokszem bekerül a kagyló belsejébe, elkezdi azt is bevonni a házához hasonló „gyöngyházzal”, így a homokszemből gyöngy lesz. Ha ez a folyamat természetes úton történik, a keletkező gyöngy tökéletesen gömb alakú lesz.

Miután erre az emberek rájöttek, elkezdték elősegíteni ezt a folyamatot azáltal, hogy direkt homokszemeket juttattak a kagyló belsejébe. Az ilyen „mesterséges” módon keletkezett gyöngyöket tenyésztett gyöngyöknek nevezzük és ezek nem lesznek teljesen szabályos gömb alakúak.

A gyöngysorok rendkívül sokba kerülnek, ami érthető, hiszen rengeteg idő és erőfeszítés, mire elegendő gyöngyöt összegyűjtenek. A természetes gyöngyök felkutatása a gyöngyhalászok számára roppant kimerítő, a mesterséges gyöngyök előállítása pedig három év.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük