A Magazin kategória cikkei

Fantasztikus látvány a magnólia

Valószínűleg már mindannyian láttunk magnóliafát, más néven liliomfát, hiszen mára már Magyarországon is kimondottan elterjedt az eredetileg Ázsiából importált fafajta.

A liliomfa keletről érkezett Európába, ugyanis időszámításunk előtt 650-ben, buddhista szerzetesek már termesztették Kínában, bár hazánkba csupán a 18. század végén került el.

A magnólia a kora tavasz folytán borul virágba, színei pedig a fehértől egészen a sötétliláig terjedhetnek. Sajnos virágzásuk csupán pár hétig tart, de addig fantasztikus látványt nyújtanak. Számos fajtája létezik, melyek többsége lombhullató. Ez alól kivételt képez az örökzöld magnólia, mely egész évben zöldell, krémszínű virágai pedig nyár elejétől kora őszig virulnak.

Ugyanaz lenne, mint a tulipánfa?

A köznyelvben sokan hajlamosak összekeverni a tulipánfával, holott két teljesen különböző növényről beszélünk. A tulipánfa virágai teljesen különböznek a magnóliáétól: sokkal kisebbek és inkább sárgás, zöldes színekben pompáznak. Továbbá ez a fa jóval terebélyesebb a magnóliánál, sokszor akár kétszer akkorára is megnőhet.

Ha felkeltette a kíváncsiságunkat ez a pár sor, és meg szeretnénk nézni egy magnóliafát, akkor csupán figyelmesen kell szemlélődnünk, hiszen rengeteg kertben, de akár köztéren is találkozhatunk ezzel a szinte mesébe illő növénnyel.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük