ambilight
A Magazin kategória cikkei

Az Ambilight varázslatos ragyogása

A Philips TV-k Ambilight technológiája vizuálisan kitágítja a képernyő határait, bevonja a nézőt a nézési élménybe és csökkenti a szem megerőltetését! Ez a LED-ek munkájának köszönhető, intelligensen szinkronizálva a képernyőn megjelenő képpel.

Mi is az az Ambilight?

Az Ambilight a Philips szabadalmaztatott technológiája, amelynek neve a környezeti világításról származik. A képernyő mögött, a széleken elhelyezett LED -ekből, valamint a reprodukált képet valós időben elemző szoftverből áll. 

Ily módon a fénykibocsátó diódák (LED-ek) a képernyőn látottakból származó színekben világítanak, és gyengéd fényudvar keletkezik a TV körül, és az az érzés, hogy a kép túlcsordul és nagyobb, mint a képernyő fizikai méretei.

Kényeztetés vagy igazán hasznos funkció?

A vizuális élmény fokozása mellett az Ambilight technológia saját, még hasznos tulajdonságaival is rendelkezik. Ha gyakran néz tévét sötétben, akkor bizonyára észrevette, hogy a szeme jobban elfárad, mint a nappali fényben vagy mesterséges megvilágítás mellett. 

Ez nem azért van, mert egész nap a számítógép előtt volt a munkahelyén, hanem azért, mert a világos képernyő és a sötét szoba túlságosan nagy kontrasztot hoz létre. Mint tudják, az emberi szemnek időre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a megvilágítás hirtelen változásához. 

Ezt a tulajdonságot akkomodációnak nevezik, és amellett, hogy némi időt vesz igénybe, a folyamat energiát és gyakori változtatásokat igényel.

A fent leírtakat szem előtt tartva most sokkal könnyebben megérthetjük, hogy az Ambilight által létrehozott gyengéd fényudvar valójában miért javítja a megtekintési kényelmet azáltal, hogy csökkenti a kontrasztot a világos képernyő és a sötét fal között. 

Ily módon az az illúzió is létrejön, hogy a kép nagyobbnak tűnik, mint a TV képernyője, és túlcsordul a környező térbe.

Kétoldalas, háromoldalas, négyoldalas…

Először is szeretném leszögezni, hogy nem minden Philips tévében van Ambilight, mert a technológia integrálása elkerülhetetlen áremelkedést jelent.

Ami a fénytechnológiás tévéket illeti, abban különböznek, hogy minden oldalon van-e LED-ek vagy sem. A legminimálisabb lehetőség az, ha csak a képernyő bal és jobb oldalán van Ambilight. 

Ez a lehetőség nem rossz (a funkció teljes hiányához képest), de mindenképpen a háromoldalas változatot ajánlom, főleg ha 32” feletti tévékről beszélünk. Míg egy kisebb képernyőn a két oldalról érkező fény túlcsordulhat, addig a 40″-es és nagyobb képernyőn egy sötét „folt” jelenik meg a képernyő felett.

A tévé a legtöbb esetben az állványán áll, de ha fali állványra tervezzük, akkor már gondolhatunk a négyoldalas Ambilight-ra, mert különben „vakzóna” lesz a képernyő alatt. Más helyzetekben azonban a háromutas lehetőség több mint elegendő.

Ambilight és ragyogóan napsütéses napok

A mai Ambilight-os TV-kben elég fényes LED-ek vannak, de a technológia előnyeinek élvezetéhez mindenképpen azt javasoljuk, hogy a képernyőt sötétebb helyen helyezze el, vagy enyhén sötétítse el a helyiséget a maximális élvezet érdekében.

Ha mindez megvan, nincs más dolgunk mint összebújni párunkkal és végignézni egy számára fontos és vicces csajos filmet.

Következtetés

Ha hamarosan TV vásárlást tervez, az Ambilight mindenképp egy olyan funkció, amelyre érdemes odafigyelni. Amellett, hogy javítja a megtekintési élményt és a nagyobb képernyő illúzióját kelti, a Philips fénytechnológiája csökkenti a szem fáradását is, amikor sötét helyiségben nézzük filmünket.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük