A Hírek kategória cikkei

Az Európai Tanács elnöke reméli, hogy megállapodás születik a többéves költségvetésről és a helyreállítási alapról

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek szerdán küldött levelében reményét fejezte ki, hogy a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozón sikerül megállapodásra jutni egy olyan közös csomagról, amely lehetővé teszi mind az unió többéves költségvetése, mind pedig a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap gyors végrehajtását.

A kétnaposra tervezett évzáró uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében Michel az uniós költségvetés és pénzügyi mentőcsomag vitája mellett a koronavírus-járvány okozta aktuális helyzet áttekintését és a járvány nyomán eddig tett erőfeszítésekről szóló megbeszélést emelte ki.

A tagállami vezetők megállapodásra törekednek

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az oltóanyagok fejlesztése terén elért előremutató eredmények nem jelentik azt, hogy a járványnak vége lenne. Véleménye szerint most az oltások bevezetésére és alkalmazására, valamint a járvány megfékezését szolgáló korlátozások feloldásának összehangolására kell hangsúlyt fektetni, amennyiben azt a járványhelyzet lehetővé teszi.

Tájékoztatása szerint a tagállami vezetők megállapodásra törekszenek majd a 2030-ig elérni kívánt új uniós kibocsátáscsökkentési célkitűzésről. „Az ambiciózus cél elérése jó úton halad. A megállapodás elfogadása nagy eredmény lenne, és alátámasztaná azon elképzelésünket, hogy vezető szerepet játszunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben” – fogalmazott.

Michel szerint az amerikai elnökválasztást követően az unió Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatai új szakaszba lépnek. Az tagállamok állam-, illetve kormányfőinek meg kell teremteniük az alapokat a Washingtonnal ápolt „erős és egyenlő” partnerséghez – mondta.

A közös európai biztonsággal összefüggésben azt írta: az elmúlt időszakban elkövetett támadások megerősítették a terrorizmus, a radikalizálódás és az erőszakos szélsőségek elleni együttműködés fontosságát. Az Európai Tanács különösen azokra az operatív intézkedésekre fog összpontosítani, amelyek tovább erősítik a biztonságot szolgáló együttműködést – közölte. (MTI)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük