A Magazin kategória cikkei

Franciáknak köszönhetjük a metrikus rendszert

Az ember mindig is kíváncsi volt és szerette volna megismerni a körülötte lévő dolgokat, hogy mik miért történnek és mire mi a magyarázat, egyszóval a világot. Erre rátett egy lapáttal a felvilágosodás kora is, amikor is a hitet és a hit alapú megközelítést felváltotta a tudomány és a kísérletezés. Ahhoz, hogy a dolgokat pontosan meg tudjuk vizsgálni, méréseket kell végeznünk.

Mérhetünk egyszerű dolgokat, mint például időt, távolságot, hőmérsékletet és mérhetünk bonyolultabbakat is, mint a gyorsulás, röppálya, sűrűség. Azonban a mérésekhez kell egy mértékegység, és az sem árt, ha azok nemzetközileg elfogadottak és szinkronban is vannak egymással.

Francia tudósok dolgozták ki a ma is használt rendszert

1789-ben Franciaországban egy tudósokból álló csoport kidolgozta a napjainkban is használatos tízes mértékrendszert. A metrikus rendszer a tízes számrendszeren alapszik, azaz minden egység tízszer nagyobb az előzőnél. A mértékegységek összhangban vannak egymással, így például az űrtartalom átváltható térfogattá.

Ennek köszönhetően lényegesen könnyebben és hatékonyabban lehetett a kísérletek eredményeit lejegyezni és nagyban fellendült a tudományos haladás. A világon már csak Mianmar, Libéria és az Egyesült Államok nem használja a metrikus rendszert.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük