A Magazin kategória cikkei

A graffiti nem csak a rongálást jelenti

A legtöbb ember számára a graffitiről a rongálás és a vandalizmus jut eszébe. Fiatal suhancok rongálják meg a közterületen álló építményeket, vagy járműveket.

A graffitizés egy külön művészi ág

Vonatkoztassunk el az egyszerű, jelentéktelen firkálásoktól és festékfoltoktól, ez ugyanis koránt sem ilyen egyszerű. A graffitizés egy külön, mondhatni meg nem értett művészeti ágnak számít. Sokak számára ez az önkifejezés eszköze, az alkotóvágy kiélése.

Az ilyen művészek festékszóró spray-vel dolgoznak, és egy komolyabb festmény akár órákig is készülhet, és több, különböző színű festéket is igényelhet. Leginkább jó vizuális készségekkel megáldott fiatalok űzik ezt a tevékenységet, ám igazából bárki folytathatja. Ha igazán jók szeretnénk benne lenne, akkor igencsak ránk fér a tanulás és a gyakorlás. Igen, a tanulás is, ugyanis a graffitiseknek külön szakkifejezéseik vannak egy-egy alkotásra.

A legtöbb graffiti régi ipari épületeken jelenik meg

A legtöbb ilyen alkotások, jó esetben, régi, elhagyatott ipari épületeken jelennek meg, ezek ugyanis kitűnő helyszínek a művészek számára. Nem forgalmasak, nem igazán őrzik őket és igazából nincs is mit megkárosítani ezeken a helyeken. Mára már annyira elismertté vált ez az alkotási forma, hogy néhány évente megrendezésre kerül egy verseny, melynek keretein belül a művészek óriásplakátokra legálisan fújhatják fel műveiket, melyek közül a legjobbat közönség választja ki.

Természetesen a közterületek, épületek és járművek bármiféle megrongálása szigorúan tilos, így a graffitizés is tiltva van, viszont saját garázsunkban, műhelyünkben kedvünkre alkothatunk és próbálgathatjuk tehetségünket. Egyes kiemelkedően liberális üzletek, például festék és/vagy barkács boltok, melyeknek passzol a profiljukhoz, kimondottan graffiti művészeket keresnek meg, hogy a boltjuknak színes, jól észrevehető külsőt kölcsönözzenek az alkotásaik által.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük