A Magazin kategória cikkei

Igencsak furcsák lehetnek az álmaink

Rengeteg kutatás folyt és folyik arról, hogy miért van szükségünk az alvásra. Mi történik velünk, amikor alszunk? Egy hosszas fárasztó nap után jól esik végre befeküdni az ágyba és kikapcsolódni, szundítani egyet.

Az álmodás során a nap történéseit dolgozzuk fel

Mindnyájunkkal előfordult már, hogy alvás közben álmodtunk is, hol jót, hol pedig rosszat. Talán a legelfogadottabb magyarázat az álmodásra az, hogy a nap folyamán történteket az agyunk ilyenkor újra éli, feldolgozza és elraktározza az emlékeinkbe. Sokszor ezernyi apró gondolat fut át agyunkon és ezek néha össze-össze keveredhetnek, ezért lehet, hogy igen furcsa dolgokról álmodunk.

Sokan vágyaikat vetítik ki éjjel, és vannak, akik a félelmeiket. Átlagosan egy éjszakai alvás folyamán ötször is szoktunk álmodni, ám ezek közül nem mindenre emlékszünk. Álmainkban sokszor olyan dolgok is eszünkbe jutnak és olyan dolgokra is emlékszünk, amik egyébként ébren létünkkor nem jönnek elő. Hosszas gyakorlással lehetőségünk nyílhat a tudatos álmodásra, amikor is teljes mértékben tudatában vagyunk annak, hogy éppen álmodunk, sőt még irányítani is képesek lehetünk.

Ki ne szeretne álmaiban bármit megtenni és aztán büntetlenül a kényelmes ágyban felébredni reggel?  

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük