A Magazin kategória cikkei

Jobban megy a tanulás, ha tudjuk a saját csoportunk

Akár általános iskoláról, középiskoláról, egyetemről vagy bármilyen képzésről, tanfolyamról legyen szó, szinte mindannyiunkkal előfordult már, hogy valamit meg kellett tanulnunk. Ezt a folyamatot a legtöbben negatív érzésekkel társítják, viszont vannak, akik kifejezetten szívesen tanulnak. Az előbbi csoporthoz tartozóknak talán segíthet a tanulás megszeretésében, ha megpróbálnak más módszerrel tanulni.

Háromféle csoportba tartoznak a tanuló emberek

Tanulás szempontjából három csoportot különböztetünk meg: a vizuális, az auditív, valamint a kinesztetikus típusú embereket.

Ha előfordult már velünk, hogy egy dolgozatnál nem emlékeztünk, hogy konkrétan mi volt az anyag, de arra tisztán emlékszünk, hogy a füzet bal oldalán volt, akkor valószínűleg a vizuális típusba tartozunk. Ez a csoport szereti a színeket és az ábrákat, a leírt dolgok sokkal könnyebben megmaradnak a fejében.

Amennyiben volt már olyan eset, hogy megkértünk valakit, hogy mondjon ki egy kifejezést, hogy az ő hangján jegyezzük meg azt, ez arra utalhat, hogy az auditív csoportot erősítjük, akik leghatékonyabban a hallott információt tudják megjegyezni.

A kinetetikus típusú emberek általában a tanulás folyamatát mozgással kötik össze, hevesen gesztikulálnak, sokszor szorongatnak, nyomogatnak a kezükben levő kis tárgyakat, vagy firkálnak a füzetbe, a lényeg, hogy folyamatosan mozgásban vannak. Az ilyen típusú gyerekekre gyakran hiszik azt, hogy nem figyelnek, mert a kezük ügyében levő tárggyal játszanak, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy nekik ez segít a dolgok megjegyzésében.

Természetesen a három csoportnak valamilyen kombinációja is előfordulhat. Ezek a különböző típusok mind más és más módszerekkel tudják hatékonyan elsajátítani a tananyagot, így ha be tudjuk azonosítani, hogy melyik csoportba tartozunk, máris közelebb kerültünk a tanulás megszeretéséhez. 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük