illóolaj
A Magazin kategória cikkei

Népszerű illóolajok és előnyeik

Az illóolajok olyan kémiai vegyületek, amelyeket a növények előállítanak, hogy alkalmazkodjanak a környezethez és megvédjék magukat. Segítik a növényeket a beporzó rovarok vonzásában, miközben védik őket a káros baktériumoktól, gombáktól és rovaroktól.

Hogyan nyerik ki az illóolajokat?

Az illóolajokat általában két módszerrel állítják elő: gőz desztillációval és hideg sajtolással.

A gőz desztilláció olyan elválasztási módszer, amely kihasználja az illóolajok illékonyságát, vagyis a gyors párolgást.

Ebben a módszerben az üzemet, amelynek olajat ki kell nyerni, vízgőzzel melegítik egy kazánban. A felmelegített olajok gáz halmazállapotba kerülnek, és egy cső segítségével áthaladnak a hűtőszakaszon. A vízgőz és az illóolaj keverékét, amely kondenzálódik és folyadékká válik, miközben áthalad a hűtőszakaszon, egy tartályba viszik.

Mivel a víz sűrűbb a tartályban, az aljára süllyed. A vízre felhalmozódott illóolajat összegyűjtik a palackozáshoz.

A hidegen sajtolás a citrusfélék esetében egyedülálló módszer. Ezeknek a gyümölcsöknek az illóolajai megtalálhatók a héjában.

A citrusfélékből nyert aromás olajokat általában a héjrész összenyomásával vagy fúrásával extrahálják. Mivel a hőt nem használják, ezeknek a termékeknek pontosan ugyanaz a kémiai szerkezete és illata van, mint annak a növénynek, amelyről származnak. Választhat citrus ízeket az erős és családias illatokhoz.

Milyen előnyei vannak az illóolajoknak?

Az illóolajok nagyon összetett kémiai szerkezettel rendelkeznek. Minden gyógynövény különböző mennyiségben tartalmaz különböző összetevőket. Éppen ezért mindegyiküknek egyedi terápiás jellemzője hatékonyan működik az aromaterápiában.

Például a levendula illóolaj magas észter tartalma elősegíti az alvást.

Néhány népszerű illóolaj és tulajdonságuk:

Rozmaringolaj:

Hatásos a vérkeringés felgyorsításában és a légzési rendellenességek enyhítésében. Előnyös a zsírosodás és a pattanások csökkentésében a bőrön. Különösen jó a haj és a fejbőr számára. Izgalmas és memóriát serkentő aromával rendelkezik.

Teafaolaj:

A pattanások és zsírosodás megelőzésében és javításában használt összetevő. Segít a viszkető területek enyhítésében. A teafaolaj támogatja a testet a gyulladt területek tisztításában és kezelésében.

Levendulaolaj:

A leghatékonyabb aromák közé tartozik a szorongás és az álmatlanság enyhítésében. Javasoljuk a test pihentetéséhez, a fejfájás és a szédülés enyhítésére. Továbbá a levendulaolaj kiválóan alkalmazható viszkető bőrbetegségek és pattanások esetén. Ez egy antibakteriális illóolaj.

Citromolaj:

Gyógyító hatást mutat a bőrkeményedéses bőrön és a gyulladt területeken. Éjszaka ajánlott használni, mivel a bőrön alkalmazva érzékeny a napfényre.

Citromfűolaj:

Nyugtató a fájó, fáradt test számára. Fizikailag és szellemileg megnyugtató és izgalmas aromával rendelkezik. Támogatja a fókuszálás képességét. Olyan aromát bocsát ki, amely környezeti illatként segíti az emésztést. Hasznos a pattanásokra hajlamos bőr számára.

Hogyan lehet biztonságosan használni az illóolajokat a bőrápolásban?

Annak érdekében, hogy bőre biztonságosan élvezhesse az aromás olajok gazdag tartalmát, hígítania kell őket fix olajokkal. Hordozóként olyan olajokat lehet használni, amelyek alacsony kockázattal járnak a pórusok eltömődésében, például argán, ricinus, len, szőlőmag, jojoba, mandula és olívaolaj.

Ne feledje, hogy ezeknek az olajoknak rövid az eltarthatósága. A legjobb, ha kis palackokban vásárolja meg, és rövid idő alatt elfogyasztja.

1 csepp illóolaj és 5 ml fixolaj formulájával különböző keverékeket használhat különböző célokra a bőrápolásban.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük